Sportgala Etten-Leur zoekt nieuwe juryleden: ‘Je moet alle prestaties in de sport bijhouden’

ETTEN-LEUR – Na een succesvol sportgala op zaterdag 21 januari jongstleden in theater de Nobelaer wordt er al weer uitgekeken naar het volgende: dat van 27 januari 2024. Niet alleen door de werkgroep die de avond steeds organiseert, maar zeker ook door de sportjury, die de sporters ieder jaar weer aan mag dragen. Die jury bestaat momenteel uit 9 leden en er is een vacature, omdat Hans Vogt er, na 17 jaren trouwe dienst, mee gaat stoppen.

DOOR ARTHUR BRAND

Hans is 80 jaar en zegt: ”Ik vind de afstand tussen mij en de vaak jonge sporters een beetje te groot worden, het is mooi geweest en nu is er ruimte voor nieuw en liefst jong talent.”

Herinneringen

Hans vertelt over zijn mooiste herinnering: “Het waren eigenlijk allemaal hoogtepunten, maar we zijn 1 keer terug moeten komen, omdat we niet tot een overeenkomst konden komen.” Leuk detail: de jury moet altijd bestaan uit een oneven aantal leden, vanwege de stemming! Tenslotte nog een tip van Hans voor het nieuwe jurylid: “Je moet een brede interesse hebben in sport, dat is de basis. Waar moet een jurylid naar kijken? Je moet alles bij houden, alle sport prestaties vanaf 1 januari tot en met 31 december. Veel informatie komt uit stukjes van de Etten-Leurse Bode en andere lokale media.”

Long list

Daarna wordt daar een long list van gemaakt en gaat de jury aan de slag. Ze letten dan op allerlei zaken: gaat het om een sportploeg of een talent, is het een regionale prestatie of een internationale? “Iedere sport moet vallen vallen onder het NSF: de Nederlandse Sport Federatie. Het leuke van de sporten is de diversiteit. Er zijn vaak vele gradaties, waar de jury zich in verdiept. Het is belangrijk om je te interesseren in alle sporten in Etten-Leur. Ook al weet je er niet veel van, je moet interesse tonen en je ook kenbaar maken als jury bij de verenigingen.” 

Alles volgen

Hans vervolgt: “Met maar liefst 52 sportverenigingen in onze gemeente zijn er vast en zeker sporters, talenten, aankomend talenten in Etten-Leur, die dit graag zouden willen en ook kunnen. Jongeren vragen zich wellicht af of ze daar niet te jong voor zijn, zo’n bestuursfunctie, maar dat is zeker niet zo. Je wordt natuurlijk ingewerkt en groeit er vanzelf in. Bovendien is de diversiteit van de leden van de jury erg belangrijk en daar mogen graag zeker wat jongeren bij!”

Profielschets

In het kort dus nog even: Ben jij de teamplayer die iets heeft met sport en bereid is als vrijwilliger alle relevante sportprestaties van het jaar te volgen, met andere juryleden vijf keer per jaar samen te komen voor overleg? Dan zoekt de jury van het sportgala jou! Er is een profielschets verkrijgbaar daar staat onder andere in: dat je naast affectie met sport in de gemeente Etten-Leur ben je ook communicatief en analytisch vaardig, flexibel en integer en kun je goed rapporteren. Maar het belangrijkste is dus, zoals Hans het al vertelde: je moet een brede interesse hebben in sport. Inschrijven kan tot half maart.[n]

Please follow and like us: