ARV Achilles (atletiek- en recreatiesport vereniging)

Sport(en): Atletiek

Sportpark De Lage Banken
Concordialaan 206
4871 ZD Etten-Leur

Omschrijving

ARV Achilles is niet alleen maar atletiek. Onze vereniging, met 650 leden, kent een heel palet aan activiteiten. Dus niet alleen hardlopen, hordenlopen, ver- en hoogspringen, kogelstoten, speer- en discuswerpen, polsstokhoogspringen, kogelslingeren, steeplechase lopen en hinkstapspringen. Maar ook wandelen, Nordic Walking, Frame runnen, gymnastiek, Kangoo Jumps en Qi Gong (1)
En ook wat de leeftijd van de sporters aan al die onderdelen betreft, die begint bij de Mini Pupillen (6 jaar) en strekt zich uit tot de 55plus groep, waarvan verschillende leden de 80 al gepasseerd zijn. Daarnaast kunnen ook fysiek of geestelijk beperkten bij Achilles sporten. Zo kennen wij de Frame Runners (2) en de G-atleten (3).

  1. Qi Gong zijn Chinese oefeningen die zorgen voor een betere gezondheid en een lang leven op basis van een uitgewogen oefeningensysteem waarvan de doeltreffendheid in China al eeuwenlang bekend is.
  2. Een Frame Runner is een soort driewielfiets zonder pedalen en met een borststeun. Kinderen kunnen zich hiermee voortbewegen door te lopen of te rennen. De Frame Runner is geschikt voor kinderen en jongeren (of volwassenen) met een lichamelijke beperking (zoals bv. cerebrale parese, spina bifida of andere syndromen) die in het dagelijks leven een rollator of rolstoel gebruiken voor hun mobiliteit. Voor deze groep (ernstig beperkte) kinderen is dit in sommige gevallen één van de weinige mogelijkheden om aan sport te doen.
  3. De G-Groep is eigenlijk ontstaan uit de Jeugd Recreanten Groep, voor kinderen met motorische en of minimale mentale achterstand. ARV Achilles heeft een aantal groepen waarin kinderen en ook volwassenen met een minder goed ontwikkelde motoriek kunnen sporten. Kinderen (verdeeld in leeftijdsgroepen) die op een of andere manier niet mee kunnen met leeftijdsgenootjes, kunnen in deze groepen fijn sporten, waarbij het leveren van prestaties niet belangrijk is. Dus: heb je last van faalangst, heb je concentratieproblemen, heb je moeite met het werpen en vangen van een bal, ontbreekt het ritmegevoel, of ben je gewoon wat minder snel dan een ander, geen probleem. Bij één van deze groepen kun je fijn aan sport doen. Ook voor de zeer moeilijk lerende kinderen is er bij onze vereniging een groep te vinden.

Wedstrijden/kampioenschappen

Door ARV Achilles worden het hele jaar door wedstrijden georganiseerd, die variëren van jaarlijks terugkerende (soms alleen interne) evenementen, tot Atletiekunie competitiewedstrijden.

Een jaaragenda zou er zo uit kunnen zien:

  • Jan – Achilles-cross (de 50e in 2023)
  • Mrt – laatste zaterdag de Trainingspakkenwedstrijd (intern)
  • Apr – Mini Ropa Run in samenwerking met Roparunteam 248 Swietelsky Go4Life
  • Apr – Koningsdag 27 april (27-4-2022 44e uitvoering)
  • Mei – Avondwedstrijd
  • Sep – laatste zaterdag de clubkampioenschappen
  • Dec – tussen Kerst en Oudejaarsdag de Prognoseloop

Daarnaast proberen we twee of drie regionale of landelijke atletiekcompetitiewedstrijden te organiseren, zowel voor Pupillen, CD-junioren, atleten U20/U18 of seniorencompetitie.

De leden van ARV Achilles doen doorgaans aan deze wedstrijden mee, maar zijn ook regionale en landelijk actief. Vele hardlopers starten bij regionale cross- en wegwedstrijden tot aan marathons. De technische atleten doen behalve aan de competitiewedstrijden ook aan in de regio georganiseerde baanwedstrijden mee. Bedenk wel dat sommige groepen louter trainingsgroepen zijn (bijvoorbeeld gymnastiek, Kangoo Jumps, wandelen of Qi Gong), terwijl andere trainingsgroepen (lopersgroep, jeugd- en technische atleten) meer wedstrijdgericht trainen met gecertificeerde trainers.